Κ. KΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ - ΜΙΑ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Σε μια σύντομη βιογραφία (1) του μαθηματικού Αριστοτέλη Οικονόμου διαβάζουμε ότι συνεργάστηκε με τον Κ. Καραθεοδωρή και παρατίθεται το "κοινό" τους έργο Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ - Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, «Χώρος, χρόνος χωροχρόνος». Η συγγραφέας πιθανώς να άντλησε την πληροφορία από το άρθρο ΑΛΕΞΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, Ο Κερκυραίος Μαθηματικός Αριστοτέλης Οικονόμου, Κερκυραϊκά Χρονικά, Τ. ΙΓ΄, Κέρκυρα 1967, σ. 196-200, αλλά δεν το έχω δει. Ή από τη βιογραφία του στον ιστότοπο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος ("΄΄Χώρος, χρόνος, χωροχρόνος΄΄ μαζί με τον Κ. Καραθεοδωρή."), όπου παραπέμπει. (Βλέπε ΕΔΩ)

Ο Κ. Καραθεοδωρή είχε συνεργαστεί (στη συγγραφή μελετών) με διάφορους (2), αλλά με κανέναν Έλληνα. Το υποτιθεμενο κοινό τους βιβλίο έχει παραπλανητικό τίτλο. Δεν προκειται για κοινή τους εργασία. Το βιβλίο είναι ανάτυπο δύο χωριστών άρθρων των συγγραφέων στην Μ.Ε.Ε. Βλέπε ΑΡΘΡΑ ΣΤΗΝ Μ.Ε.Ε.. Αυτό επισημαίνεται και σε μια άλλη βιογραφία του. όπου διαβάζουμε: "Στο πρόσωπο του Οικονόμου, ο Καραθεοδωρής είχε βρει έναν συνομιλητή και συνεργάτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα άρθρα τους «Χώρος» και «Χρόνος» του Οικονόμου και «Χωρόχρονος» του Καραθεοδωρή που δημοσίευσαν στην Εγκυκλοπαίδεια «Πυρσός» συμφώνησαν να δημοσιευθούν σε κοινό ανάτυπο της Εγκυκλοπαίδειας το 1934, και με τα δύο ονόματα, με τον τίτλο «Χώρος, Χρόνος, Χωρόχρονος»." (3) Το ερώτημα είναι: Πως ξέρουμε ότι ο εκδότης ρώτησε προηγουμένως τους δύο συγγραφείς αν συμφωνούν να συνεκδοθούν τα άρθρα που γραψανε στην Μ.Ε.Ε.; Όπως και νά εχει, είναι γεγονός ότι ο Καραθεοδωρή είχε σε εκτίμηση τον Α. Οικονόμου, για αυτό και τον είχε προτείνει για υποτροφία από το Ίδρυμα Ροκφέλλερ. (4)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Αλίκη Δ. Νικηφόρου, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ,  ΙΑ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΠΡΑΚΤΙΚΑΤόμος IΙΙ. Αργοστόλι 2019, σελ. 250
2. Χρονολογικά με τους Fejér L., Study. E., Landau, E., Rademacher, H., Aumann, G. Βλέπε ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
3. Χρίστος Οικονόμου, Αριστοτέλης Οικονόμου. Μια μαθηματική φυσιογνωμία. Εις: 170 χρόνια Πολυτεχνείο. Τόμος Α'. Εθνικό Μετσοβιο Πολυτεχνειο 2012, σ. 123
4. Χριστίνα Φίλη, Η δημοτική γλώσσα ως παράγοντας ακαδημαϊκής αντιπαράθεσης: η περίπτωση του Νικολάου Κριτικού (1894-1986). Εις: 170 χρόνια Πολυτεχνείο. Τόμος Α'. Εθνικό Μετσοβιο Πολυτεχνειο 2012, σελ. 129-130.

Mail Antreas P. Hatzipolakis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1901 - 1950)

Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ - ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ