Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Γράφει ο Δ. Χόνδρος για τον βιβλιοφιλο Κ. Κααθεοδωρή: Οχι μόνο είχε μία θαυμασία βιβλιοθήκη με ωραίες σπάνιες εκδόσεις, αλλά μπορούσε να πει και για κάθε βιβλίο, ιδίως αρχαίο ελληνικό, τι εκδόσεις είχε με τον εκδότη, το τυπογραφείο και το έτος εκδόσεως.

Η Leonora Navari γράφει για την Βιβλιοθήκη Καραθεοδωρή: Ο διπλωμάτης Στέφανος Καραθεοδωρής πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στην Ευρώπη ως πρεσβευτής της Τουρκίας στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο στα τέλη του 19ου αιώνα. Η εξαιρετική βιβλιοθήκη του, η οποία περιελάμβανε ένα πλήρες σετ της Περιγραφής της Αιγύπτου του Ναπολέοντα, συνέχισε να εμπλουτίζεται από τον γιο του, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, μαθηματικό και σε αλληλογραφία με τον Αϊνστάιν. Η βιβλιοθήκη Καραθεοδωρή έχει διασκορπιστεί, αλλά οι ερευνητές μπορούν να εντοπίσουν πολλά από τα βιβλία της σε άλλες συλλογές. Περιείχε πολλά σπάνια, συμπεριλαμβανομένων των απόψεων του Dodwell για την Ελλάδα και του Rerum Graecarum Libri του Lazius, 1558.

Η Μαρία Γεωργιάδου έγραψε ένα άρθρο για την χαμένη Βιβλιοθήκη Καραθεοδωρή: Maria Georgiadou, Ein Hort der Gelehrsamkeit: Die Bibliothek Constantin Carathéodorys, Sudhoffs Archiv Bd. 91, H. 2 (2007), pp. 239-247. Περιληψή του: Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι η εικονική ανακατασκευή της βιβλιοθήκης που κάποτε ανήκε στον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μέρη της μπορούν να εντοπιστούν στην Ακαδημία Αθηνών, στο Αρχείο του Μουσείου Heinz Nixdorf στο Paderborn και στην Έδρα της Ιστορίας των Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Άλλα τμήματά της είχαν πουληθεί σε δημοπρασίες ή είναι ιδιόκτητα. Η βιβλιοθήκη περιείχε βιβλία, ανάτυπα, συλλογές, επιστημονικά περιοδικά, σημειώσεις διαλέξεων, χάρτες, φωτογραφίες. Οι θεματικές ενότητες που καλύπτονταν από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες, οι τέχνες και οι ανθρωπιστικές επιστήμες. Κύρια εστίαση ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα και η Τουρκία, ο Φιλελληνισμός και ο Χριστιανισμός και η Μεγάλη Περιοδεία. Τα περιεχόμενα της βιβλιοθήκης αποκαλύπτουν έναν οικουμενικό μελετητή με ευρύτατα επιστημονικά και πολιτικά ενδιαφέροντα, έναν συλλέκτη με υλικό και πνευματικό πλούτο, έναν περιπλανώμενο Έλληνα και έναν πνευματικό νομάδα.

Βιβλία της Βιβλιοθήκης Στεφάνου και Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's (London, 8 June 2011)

Organon[GREEK]. Venice: Aldus Manutius, 1 November 1495.
Constantin Carathéodory, bookplate
Sotheby's 3

Logoi[GREEK]. Orationes. Florence: Filippo Giunta, 20 May 1517
Constantin Carathéodory, bookplate
Sotheby's 12

Erwthmata tou Xrusolwra [Greek]. Erotemata Chrysolorae. Venice: Aldus, 1517
Constantin Carathéodory, bookplate
Sotheby's 14

Parekbolai eiz thn Omnrou Iliada[GREEK] [Commentarii in Homeri Iliadem]. Rome: Antonio Blado, 1542
Constantin Carathéodory (1873-1950), bookplate
Sotheby's 15

Albinus. Alcinoi philosphi platonici De doctrina platonis liber. Paris: Michel de Vascosan, 1533--Aristophanes. Aristofanous eutrapelwtatu kwmwdiai[Greek]. Frankfurt: Peter Braubach, 1544--Caesarius, Johannes. Dialectici. Paris: Christianus Wechelus, 1541--Isocrates. Isocratous logoi hapantes [Greek]. Isocratis orationes omnes. Frankfurt: Peter Brubach, 1540--Theon, Aelius. Qewnos sofistou progumnasmata [Greek]. Theonis sophistae primae apud rhetorem exercitationes (translated by Joachimus Camerarius). Basel: Johannes Oporinus, 1541--Thucydides. Gli otto libri di Thuycydide atheniese (translated by Francesco di Soldo Strozzi). Venice: Vincenzo Valgrisi, 1545
Constantin Carathéodory, bookplate
Sotheby's 16

Imperatorum romanorum omnium orientalium et occidentalium verissimae imagines. Zurich: Andreas Gesner, 1559
ConstantinCarathéodory, bookplate
Sotheby's 24

Fables choisies. Paris: chez Desaint & Saillant, & Durand, 1755-1759
Constantin Carathéodory, bookplate
Sotheby's 35

Histoire et monuments des émaux byzantins. Frankfurt, 1892
Constantin Carathéodory (1873-1950), mathematician, bookplate
Sotheby's 71

Creta sacra. Venice: J.B. Pasquali, 1755
bookplate of Stephanos Carathéodory
Sotheby's 137

Columna Theodosiana quam vulgo historiatam vocant ab Arcadio Imperatore Constantinopoli erecta in honorem Imperatoris Theodosii Junioris, a Gentile Bellino delineata. Venice: J.B. Pasquali, 1765
bookplate of Stephanos Carathéodory
Sotheby's 139

Historia universale dell'origine, et imperio de' Turchi. Venice: Salicato 1582
together 4 volumes from the library of Stephanos and Constantine Carathéodory
Sotheby's 140

Von dem Peloponnenser Krieg. Augsburg, Heynrich Stayner, 1533, first edition in German, folio
together 3 works from the library of Stephanos Carathéodory, with his bookplate
Sotheby's 141

Erotemata. Venice: Aldus, 1517
Stephanos Caratheodory, bookplates
Sotheby's 232

A collection of 39 volumes from the library of Stephanos Carathéodory
with his bookplate
Sotheby's 241

A collection of 144 volumes,
all with the bookplate of Stephanos Caratheodory
Sotheby's 242

A collection of 267 volumes in French
from the library of Stephanos and Constantin Carathéodory
Sotheby's 243

Και την πρώτη Γερμανική έκδοση του Ευκλείδη του Καραθεοδωρή (με bookplate of Constantin Caratheodory)


σε κατάλογο του δανέζικου βιβλιοπωλείου Sophia Rare Books


Σημείωση: Η εικόνα του βιβλίου του Ευκλείδη δεν είναι του αντίτυπου του Καραθεοδωρή, αλλά από τη Bibliographia Euclideana

Βιβλία σε δημοπρασίες του Οίκου Vergos

Grandes vues pittoresques des principaux sites et monumens de la Grèce et de la Sicile, et des Sept Collines de Rome, dessinées et gravées à l’ eau-forte, au trait, par MM. Cassas et Bence, accompagnées d’ une explication des monumens par M. C. P. Landon. Paris, Treuttel & Würtz, 1813.
ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΕΚΔΟΣΗ. μεγάλο folio (685 x 515 mm.), 8 σ. Με 16 μεγάλες οξυγραφίες (5 αναδιπλούμενες, 9 δισέλιδες και 2 μονοσέλιδες) αριθμημένες I-X (απόψεις της Ελλάδας και της Σικελίας) και I-VI (απόψεις της Ρώμης), η πρώτη σειρά χαραγμένη από τον J. M. Bence σε σχέδια του Cassas, η δεύτερη χαραγμένη από τον Bence σε σχέδια του ίδιου (εκτός από δύο, η μία χωρίς ένδειξη και η άλλη σε σχέδιο του Cassas), ΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΕΦ. & ΚΩΝΣΤ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ. Μεταγενέστερη δερμάτινη ράχη (λείπουν τμήματα από την κορυφή και τη βάση της, με το μονόγραμμα του Στ. Καραθεοδωρή στη ράχη, ex-libris του ιδίου).
Vergos Auctions


ΒΙΚΕΛΑΣ, Δημήτριος.Διαλέξεις καί ἀναμνήσεις.
8ο, λβ´ + 506 σ. Ένα από τα 200 αριθμημένα αντίτυπα «ἐπί ἐκλεκτοῦ χάρτου», ex-libris Στεφάνου Καραθεοδωρή.
Vergos Auctions

Mail Antreas P. Hatzipolakis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1901 - 1950)

Κ. KΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ - ΜΙΑ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ - ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ